Haarlem Jazz & More 2014

Oleta Adams.jpeg

Foto: Toussaint Kluiters

http://www.npo.nl/mijke-en-co-live/24-07-2014/RBX_NTR_578291/RBX_NTR_595186

Haarlem Jazz and More 2014 – A Great Weekend In Haarlem

Op 14 en 15 en 16 augustus is het Nieuwe Kerksplein in Haarlem the place to be voor jazzliefhebbers. Met het programma A Great Weekend In Harlem toont Haarlem Jazz & More wederom dat zij in staat is om een programma van het hoogste niveau toegankelijk te maken voor een breed publiek op het Nieuwe Kerksplein:

Haarlem Jazz & More garandeert voor iedereen A Great Weekend in Harlem, en verwijst daarmee naar de titel van de historische foto die Art Kane maakte in New York: A Great Day In Harlem. Op deze foto bracht Kane in 1958 de beste jazzartiesten van zijn tijd bij elkaar, wat een uitzonderlijk moment opleverde in de muziekgeschiedenis. Hij maakte de foto in opdracht van het toonaangevende tijdschrift Esquire.

Zoals Art Kane alleen genoegen nam met de beste jazzmusici op zijn foto, zo neemt Haarlem Jazz & More alleen genoegen met de beste jazzmusici voor de programmering op het Nieuwe Kerkplein: het is Haarlem Jazz & More gelukt om artiesten van wereldallure bij elkaar te brengen.

Donderdag: Ray Charles Night
Het is in 2014 precies 10 jaar geleden dat Ray Charles (Georgia, 1930-California, 2004) overleed. Een mooi moment om aandacht te schenken aan deze grote vertolker van de blues.

De blues is een van de eerste vormen van jazz. De blues ontstond op plantages in Amerika, waar Afrikaanse slaven hun ritmische muzikale erfenis omzette in zangpartijen: muziek gebaseerd op een vijftonige toonladder. Deze zangstijl is de oorsprong van de blues geworden. Ray Charles was het die deze muziek verrijkte door elementen uit de gospel toe te voegen; daarmee werd Ray een vroege soul-artiest. Niemand minder dan Madeline Bell (Newark, New Yersey, USA, 1942), die regelmatig optredens verzorgt in een van ’s werelds oudste jazzclub Ronnie Scott’s in Londen zal een ode brengen aan Ray Charles. Zij zal worden begeleid door Frits Landesbergen (1961) op drums, Eric Timmermans (1959) op bas, en Jean Louis van Dam (22-04-1961) op piano. Als interlude op Madeline Bell zal Rik Mol (15-05-1985) met band van zich laten horen. Naarmate de avond speelt soul een steeds belangrijkere rol: de avond wordt afgesloten met dè soul-diva van dit moment: Shirma Rouse.

Vrijdag: Bimhuis at Haarlem Jazz
Het Bimhuis is een van de meest vooraanstaande podia voor jazz en geïmproviseerde muziek ter wereld. Artiesten als Brad Mehldau, John Scofield en Archie Shepp stonden in vroeg stadium op dit podium. Het Bimhuis bestaat 40 jaar, en Haarlem Jazz heeft de eer om een feestelijke voorproef te mogen organiseren op het jubileumprogramma. De avond start met Kapok. Een jonge band met een verrassende bezetting van hoorn, gitaar en percussie die het midden vindt tussen klassieke uitgestrektheid, improvisatie en catchy pop. Vervolgens Batik: dit dromerige trio van gevestigde musici uit de Nederlandse jazz, verweven instrumenten samen in dromerige klanken die ultiem tot de verbeelding spreken. Tot slot het Benjamin Herman Trio feat. Daniel von Piekartz. Het ijzersterke trio van altsaxofonist Benjamin Herman (Londen, 1968), intepreteert stukken van Fats Waller tot Sly Stone met de getalenteerde zanger en pianist Daniel von Piekartz.

Zaterdag: A Great Day In Harlem
De zaterdag start met Frommermann, Met een ongebruikelijke samenstelling van vijf klassiek geschoolde stemmen, piano en gitaar neemt Frommermann in de wereld van de vocale ensembles een unieke plaats in. De heren hebben een stevige reputatie opgebouwd als vertolkers van swingende nostalgische muziek uit de jaren 30 en 40, waarin het repertoire van de illustere Comedian Harmonists, de Mills Brothers en het Nederlandse duo Johnny & Jones opnieuw tot klinken worden gebracht. Na het succes van vorig jaar mag hij niet ontbreken: Michiel Borstlap (Den Haag, 1966) presenteert dit keer zijn soloprogramma Reflective. Een fraaie mix tussen jazz, pop en klassiek klinkt intiemer en daardoor meer recht uit het hart. Vervolgens heeft het Nieuwe Kerksplein de unieke kans om het toonaangevende Jazzorchestra van het Concertgebouw te verwelkomen. Na een spannende eerste set wordt dan ruimte ingelast om een nieuwe jazz foto te maken: A Great Day in Haarlem. Vervolgens heeft Haarlem Jazz een unieke kans om te mogen ontvangen op het Nieuwe Kerksplein: Miss Oleta Adams. Samen met het Jazz Orchestra maakt zij het totale Nieuwe Kerkspleinprogramma tot een eenheid; ook haar muziek is heeft veel elementen van gospel, soul. Deze dame van wereldalure is in staat om de zeer intieme sfeer te bewaken op het Nieuwe Kerkplein.

HJ&M Band
Een waardevolle toevoeging aan het programma op het Nieuwe Kerksplein is de Haarlem Jazz and More Band, onder leiding van pianist Danny van Kessel. Nieuw Nederlands talent krijgt een kans om zich met deze band te presenteren voor Haarlems publiek tussen hun muzikale helden: waaronder Boys Harmony and Soul, Collin de Vries, Mo van der Does, Wesley Marotel, Daniel Clason, Jorryt de Jong, Maria Catharina, Lodie Meijers, Kevin van der Meer, Rachell Melanie.